Kalendar događaja u 2014.
16.10. Svetski dan zdrave hrane.
01.11. Svetski dan vegana.
30.11. Dan bez krzna!
 
Naslovna strana
Vesti
PRVA POMOĆ
Adresar
Marketing
Meso ili trava
O sajtu
Vege predrasude
Sprečite kancer!
Zašto - zato
Linkovi
Kontakt
 
Info
Vegetarijanska ishrana
 

Zdrava ishrana je veoma bitna u održavanju dobrog zdravlja, pa tome treba posvetiti posebnu pažnju, a vegetarijanstvo je najbolji način da to ostvarite.
Pomoć životinjama
 

Životinjama se može pomoći i nekim vrlo jednostavnim akcijama koje ne oduzimaju puno vremena ni novca.
Prijatelji i neprijatelji životinja
 

Kompanije na ovoj reklami su prijatelji životinja. Pogledajte ko ih muči i naručite SMS sa spiskom tih kompanija da bi ih lakše bojkotovali.
Azil za mačke Zenka
 
Azil Zenka u Beogradu brine se o većem broju napuštenih mačaka. Vlasnica nema primanja preko 6 meseci, i ima veliki problem da nahrani i leči mačke. Ako želite da pomognete a nemate uslova da primite neku mačku, pošaljite mesečno koliko možete novca. Svet-životinja.org od januara učestvuje u pomoći macama u ovom azilu, pomozite i vi! >>
Besplatna prva pomoć
 
Ako na ulici pronađete povređenog psa ili mačku, možete se obratiti za pomoć Odeljenju hirurgije Dr.Vet.Med. Prokić Branislavu, na tel. 011/2684-154. Troškove snosi Grad Beograd!
Sve Informacije
Click for Belgrade, Serbia Forecast
Razmena banera

NetVodic.com

Preslatke slike životinja

www.balkankennels.com

PRATITE NAS NA TWITTER-U I BUDITE OBAVEŠTENI O HITNIM AKCIJAMA, IZGUBLJENIM ILI NAĐENIM LJUBIMCIMA ITD., ŠTO NAS JE VIŠE, MOŽEMO VIŠE POMOĆI JEDNI DRUGIMA. HVALA!
Informacije
Prethodna | Sledeća | Sve Informacije

Ovča - azil ili logor smrti?

Ekipa Kurira posetila je letos prihvatilište napuštenih životinja u Ovči i proverila kako su smešteni psi koji su zbog Olimpijskog festivala na dve nedelje tu sklonjeni.

(Fotografije su snimljene u Ovči od strane Dr.Vet. Tamare Popic)


Povodom akcije uklanjanja pasa as ulica, zbog Olimpijskog festivala mladih, i njihovog smeštanja u veterinarsku stanicu "Ovča", ekipa Kurira je, zajedno as predsednikom organizacije Orka, Elvirom Burazerovićem, odlučila da obiđe ovaj, po mnogima, ozloglašeni logor za sve napuštene pse. Tamo, uprkos predrasudama, veterinari, bar pred novinarima, nemaju trozubac, rep i rogove, ali postoji "zabranjena zona" u kojoj više pasa boravi u kavezima veličine 1 x 1,5 metara i čeka na trijažu, nekoliko ih je u karantinu gde čekaju izlečenje ili injekciju za večni san, a poseban deo čini hladnjača u koju se odlažu leševi životinja.

Dr Milivoje Lazić, dežurni veterinar, tvrdi da je slika koju "Ovča" ima u medijima nerealna i maksimalno ocrnjena.

- Mi smo uzor čitavom regionu. U poslednjih godinu dana smo nivo brige o životinjama podigli na najviši moguć. Zahvaljujući našim kolegama I sredstvima iz gradskog budžeta, nismo prinuđeni da životinje ubijamo, već imamo pregršt mogućnosti da ih zbrinemo - bilo da je reč o vraćanju pasa, posle trijaže, na prethodno stanište ili udomljavanju, a u slučaju kada nema drugog izbora, obezbeđena je mogućnost humanog uspavljivanja, što pre nije bio slučaj - kaže Lazić.

Ceo kompleks u Ovči čine pansion za pse, namenjen privremenom boravku mikročipovanih pasa, zatim "apartmani" u kojima se smeštaju psi neposredno posle prijema i trijaže, a poslednji deo, ali svakako najintrigantniji, jeste takozvana "zabranjena zona".

Ekipu Kurira to nije sprečilo da zaviri "u nepoznato" i obiđe operacionu salu, pse koji, zbijeni u kavezima, čekaju na proceduru trijaže, zatim opasne pse u karantinu i hladnjaču, u kojoj se nalaze leševi uspavanih pasa. Kapacitet prijema, odnosno zvaničnog zavođenja pasa u pansionu iznosi 50, dok u apartman može da stane svega njih desetak, a ostali se do intervencije smeštaju u "zabranjenu zonu".


- Pristup nije dozvoljen zbog higijensko-veterinarskih propisa, to jest sprečavanja širenja raznih zaraza, jer se tu smeštaju i psi koji su veoma bolesni - kaže Lazić. Na uvid nam je data i knjiga protokola do 18. jula, kada je počela akcija hvatanja pasa pred Olimpijski festival, pa do poslednjih dana jula. Tako je u "Ovči" za nedelju dana završilo 18 pasa, do čega i tri šteneta, a ekipe su as terene donele i leševe mačke i psa.

Do ukupnog broja preuzetih pasa, njih pet je stavljeno na čekanje, sedam će biti vraćeno na stanište postoperativno, jedan će biti usvojen, a štenci su, bar prema protokolu, dati na usvajanje. Uzimajući u obzir da spalionica, iz koje se dugo širio nesnosan miris lešina pasa, već duže vreme ne radi I da se zahvaljujući apelima društava za zaštitu životinja i građana daleko više brine o napuštenim psima, moguće je da će "Ovča" naposletku zaslužiti svoj naziv "prihvatilišta za pse".

BEZBOLNO UMIRU


Prema tvrdnji Dr Lazića, kada dođe vreme za eutanaziju, psi "zaista bezbolno umiru", uz sedativ, tačnije anestetik i T61 - lek koji je uslovno odobren do strane Svetske zdravstvene organizacije i Svetskog udruženja za zaštitu životinja.

- Svaki mikročipovan pas ovde ima karton - kaže Dr Lazić. Ekipa Kurira je imala uvid u neke kartone, u kojima u delu "posebno zapažanje i beleška" piše: "Nepoželjan zbog Olimpijade". Inače, najviše se eutanaziraju štenci (u poslednjih 15 dana oko 30), jer, kako objašnjava Lazić, obično ih donesu u kutiji, bez majke, pa oni ionako ne mogu da opstanu.

NEMA DVOSTRUKIH KNJIGA

Dr Ljubina Jovanović, veterinar i aktivistkinja koja u ime Beogradskog saveza za zaštitu životinja do marta ove godine prati stanje i kontroliše tretman pasa u svim postupcima prema njima, do hvatanja do konačnog ishoda, ističe da nema "zakulisnih radnji", odnosno dvostrukih knjiga - namenjenih javnosti i onima koji rade u "Ovči".

- Budite sigurni da paralelnih evidencija nema, odgovorno stojim iza toga - kaže doktorka Jovanović.

M. VUKMIROVIĆ


Pretraživanje
Unesite reč i odaberite grupu.
Kampanje
Vidimo se na Twitteru!
 
Molimo sve ljubitelje životinja da nas prate na Tviteru jer ćete tako možda pomoći nekome ko je izgubio psa, mačku, papagaja, a ko zna, možda će sutra neko pomoći vama da nađete svog ljubimca. Prijavite se na www.twitter.com i nađite kanal @svetzivotinja. Hvala!
Fond B92 "Mila"
 
Fond "Mila" u organizaciji B92, osnovan je radi pomoći keruši Mili, ali i svim ostalim ugroženim životinjama u Srbiji. Posetite http://www.b92.net/mila/.
Moja Kravica
 
Da li je "moja Kravica" zaista srećna? Zaštitni znak kompanije Imlek prikazuje nam srećnu kravicu, deca hoće samo nju, a da li je neko rekao toj deci da tu kravicu neke zle čike na kraju masakriraju i samelju u paštetu ili hamburger? Naravno da ne. Otkrijte šta se zaista desilo sa Kravicom.
Kako izvaditi krpelja
 
Sezona krpelja je u toku, naučite kako da se izborite sa ovim napastima i spasete sebe i svog ljubimca od opasnih bolesti!
Usvoji me!
 
Ovo je samo sajt ljubitelja životinja, pa nemamo mogućnost za usvajanje pasa i mačaka, ali smo tu da pomognemo da se povežu oni koji žele da imaju kućnog ljubimca i one koji su našli nekog na ulici ili žele da udome svog. Šaljite slike i tekst o ljubimcima, a mi ćemo vas povezati putem mejla.
Lepljive zamke
 
Jedna od najnehumanijih zamki za životinje sastoji se od specijalnog lepka kojim se namaže karton, pa miševi, ptice i druge sitne životinje umiru danima od gladi i žeđi, ili se uguše zbog zatvaranja disajnih kanala.
Užas na farmama jaja
 
Kupovinom jaja podržavate mučenje i ubijanje miliona koki nosilja, i narušavate svoje zdravlje! Otkrijte šta se krije iza naivnog naziva "farma jaja".
Obeležite psa, izbegnite kazne!
 
Svaki vlasnik psa je dužan da ga obeleži ugradnjom čipa ispod kože ili tetoviranjem određene šifre, a time se znatno povećava šansa da pas bude pronađen i vraćen.
Priznanje prava životinja u UN
 
Najvažnija peticija IKADA! Tražimo od Ujedinjenih nacija da priznaju pravo životinja na život i da se globalno zabrani njihova patnja!
Svakoj kući ljubimac!
 
Ovo je nova ideja kako da se udomi veliki broj pasa lutalica, koje je sada nemoguće ukloniti sa ulica jer ne postoje dovoljni kapaciteti u azilima.
Sve Kampanje

Spasavanje-podataka.info
Izgubili ste važne podatke? Ne brinite...
  (c)2007-2013 Svet-zivotinja.org. Powered by Xelart web technologies.